Fuat Köprülü

Ocak 9, 2023 Kapalı Yazar: halukharunduman@gmail.com

Fuat Köprülü, 4 Aralık 1890 tarihinde İstanbul’daki Hâlid Ağa Konağı’nda doğdu. Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın soyundan gelmektedir. Edebiyat ve tarih alanında ilerlemek için hukuk öğrenimini yarıda bıraktı.

1909’da Fecr-i Âti topluluğuna katıldı. Şiirleri 1913’e kadar Mehâsin ve Servet-î Fünûn dergilerinde yayımlandı. Bu yıllarda “millî edebiyat” ve “yeni lisan” akımlarına karşıydı.

1910’dan sonra İstanbul’un çeşitli okullarında Türkçe ve edebiyat okuttu, liselerin edebiyat programını düzenledi. Ziya Gökalp çevresine girdikten sonra millî edebiyat akımını benimsedi; Türk tarihinin ilk dönemlerine kadar indi, ilk Türk topluluklarının tarih ve edebiyatlarını inceledi.

1913’te, Halit Ziya Uşaklıgil’den boşalan İstanbul Darülfünûnu’nda “Türk Edebiyatı Tarihi” müderrisliğine getirildi. Aynı yıl Bilgi dergisinde Türk edebiyatının hangi yöntemle incelenmesi gerektiğini tartışan “Türk Edebiyatı Tarihinde Usul” adlı yazısı çıktı.

İlk büyük yapıtı, “Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar” kitabıdır. 1923’te Edebiyat Fakültesi’ne dekan olarak atandı. ”Türkiye Tarihi” adlı kitabı neşredildi. 1925’te Türkiyat Mecmuası’nı yayımlamaya başladı.

1928’de o zamanki adıyla “Türk Tarih Encümeni”, Türk Tarih Kurumunun başkanlığına seçildi. 1931’de “Türk Hukuk Tarihi Mecmuası”nı çıkarmaya başladı. 1932-1934 arasında Divan Edebiyatı Antolojisi’ni çıkardı. 1933’te ordinaryüs profesör oldu, İstanbul Üniversitesi’nde birkaç kez dekanlık yaptı.

Devamı için… https://tr.wikipedia.org/wiki/Fuat_K%C3%B6pr%C3%BCl%C3%BC