Dede Korkut Hikayeleri’nin Türkmen Sahra Nüshası’nı bulan kütüphaneci ödüllendirildi

Ocak 12, 2023 Kapalı Yazar: halukharunduman@gmail.com

İran’ın başkenti Tahran’da br sahafta Dede Korkut Hikayeleri’nin üçüncü el yazması oaln Dede Korkut Hikayeleri’ninTürkmen Sahra Nüshası bulan kütüphaneci Veli Muhammed Hoca’ya Avrasya Yazarlar Birliğince onur madalyası verildi.

Ankara’da bir otelde düzenlenen toplantıda, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, eseri bilim dünyasına kazandıran Veli Muhammed Hoca’ya onur madalyası takdim etti. Toplantıya bir grup akademisyen ile tarih ve edebiyat bölümü öğrencileri katıldı.

Mevcut hikayelerin üstüne 2 boy (hikaye) ve 24 soy (şiir) bulunduğunu belirten Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, hikayelerde yeni coğrafya adları da geçtiğini ifade etti.

Ömeroğlu, önceki nüshalardan birinin Almanya’da, diğerinin de Vatikan’da saklandığına dikkati çekerek, “Tabii o arşivlere müteşekkiriz. Fakat kültürümüzün en önemli eserinin Türk coğrafyası dışında olması biraz burukluk oluşturuyordu. Bu, Türkmen bölgesinde bulundu ve bunun adına Türkmen Sahra Nüshası deniliyor. Bu da bizim için büyük bir zenginlik.” diye konuştu.

Eser hakkında yeni makaleler ve tartışmalar olduğunu da belirten Ömeroğlu, “Ümit ediyoruz ki kültürümüzün yeni el yazmaları da bulunsun, tarihi köklerimiz yeşersin ve o kökler üzerinde yeni, büyük bir dünya kuralım.” dedi.

Devamı için … https://www.arkeolojikhaber.com/haber-dede-korkut-hikayelerinin-turkmen-sahra-nushasini-bulan-kutuphaneci-odullendirildi-22252/