İskandinav Mitolojisi’nin En Güçlü Tanrısı Olan Odin Türk mü?

Mart 1, 2023 Kapalı Yazar: halukharunduman@gmail.com

İsveç’teki tarihsel araştırmaların öncüsü olan Prof. Sven Lagerbring’in ilginç bir iddiası: “Yüce İskandinav tanrısı Odin, dolayısıyla oğlu Thor hatta tüm İsveçliler Türk’tü.” Peki mitolojik birer karakter olan bu hayali kahramanlar hakkındaki ilginç iddianın ardında neler yatıyor?

İskandinav Mitolojisi’nde Tanrıların Babası olarak isimlendirilen Odin yalnızca mitolojik bir figür değil, pagan inancının en yüce tanrısıdır. Oğlu Thor ile birlikte İskandinav bölgesinin en önemli inanç figürlerinden olan Odin Türk mü? İlk kez duyanlar için şaşırtıcı bir soru olabilir ama Odin’in hatta tüm İsveç halkının Türk olduğu iddiası, İsveç tarihinin kurucusu olarak adlandırılan Prof. Sven Lagerbring’e ait.

İsveç modern tarih biliminin en önemli isimlerden olan Prof. Sven Lagerbring, 1764 tarihli İsveççenin Türkçe ile Benzerlikleri ismiyle kaleme aldığı kitabında, Odin ve İsveç halkının Türk kökenli olduğunu açıklamakla kalmamış, iki dilin arasında bugün bile benzer olan özellikleri detaylarıyla anlatmıştır. Söz konusu kitabı referans alarak Odin Türk mü sorusunu yanıtlamaya çalışan pek çok çalışma daha yapılmıştır. 

Odin, İsveç’e Tyrkland yani Türk Yurdu’ndan geliyor:

Prof. Sven Lagerbring tarafından kaleme alınan İsveççenin Türkçe ile Benzerlikleri isimli, İsveçlilerin Türk Ataları alt başlıklı kitapta anlatılan ve İskandinav bölgesinin en önemli destanlarından biri olarak kabul edilen Hervar Saga ya da diğer ismiyle Harverar Masalları’nda Odin’in İsveç’e geliş hikayesi anlatıyor.

Efsaneye göre Odin, Tyrkland yani Türk Yurdu olarak isimlendirebileceğimiz yerden Tirkiar ve Asiemaen yani Türkler ve Asyalılar olarak adlandırılan iki büyük toplulukla yola çıkıyor. Bu büyük kitlenin lideri olan Odin ve yanındakiler, uzun bir yolculuk sonucunda bugün İsveç olarak bildiğimiz topraklara yerleşiyorlar.

Haberin devamı için… https://www.webtekno.com/odin-turk-mu-h104223.html