İlk Kez Bulundu Türk Tarihini Değiştirebilecek Keşif

Ocak 4, 2024 Kapalı Yazar: halukharunduman@gmail.com

Kazakistan’da Batı Göktürk dönemine ait bir külliye ve yeni eserler tespit edildi. Bu eşyalar arasında ise tarihte ilk kez bir Göktürk kağanının yüzünün tasvir edildiği bir kemer tokaya ulaşıldı.

Kazakistan’da Türk tarihine ışık tutacak bir keşif gerçekleştirildi. Doğu Kazakistan’da Göktürklerin hüküm sürdüğü döneme ait bir külliye ve yeni eserler ortaya çıkarıldı. 2021 yılında yapılan kazılarda Eleke Sazı Kağan külliyesinin içindeki kurganlarda, Göktürk kağanlığının temsilcisi olan ve On-Ok ilinin yöneticisi olan Tiginin kişisel eşyaları ele geçirildi.

Bu eşyaların arasında en dikkat çekici ve tarihte ilk kez olanı, bir Göktürk kağanının resminin bulunması oldu. Bu resim, Göktürk kağanlarının nasıl göründüğüne dair ilk somut kanıt olarak değerlendiriliyor. Külliye’nin mimari özellikleri, onun 2. Göktürk Devleti zamanında yapılmış olma ihtimalini güçlendiriyor.

Göktürk Külliyesi ve kağana ait bilgileri Türk Arkeolojisi bilim alanında Türk Dünyasının yaşayan en büyük uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Zainolla Samashev ilk kez TRT Haber’e anlattı.

Samashev, Göktürk dönemine ait olduğu anlaşılan bu kompleksin, Türk halklarının tarihinde özel bir rol oynadığını, çünkü ilk defa böyle bir kompleksin tespit edildiğini açıkladı:

“Elbette bu merkez Batı Göktürk kağanlarından bir tanesinin anısına inşa edilmiş bir kompleksti. Sonrasında bu yer, kağanın arkasında bıraktığı halkı için büyük bir tazim merkezine dönüşürdü ve buraya büyük bir anıt mezar inşa edilirdi. Böyle bir merkezi ilk defa Kazakistan’ın Altay bölgesindeki Tarbagatay Dağları’nın etekleride olduğunu görüyoruz .

Elbette bu kompleks mimari üslubu, defin merasimleri, ele geçirilen bulgular ve dini inanç kültü bakımından Türk dünyası için yüksek derecede önemli.”Mezar alanında tespit edilen bulguların, Kağanın defin merasimine katılan temsilcilerin özel eşyaları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Samashev, “Göktürk defin merasimlerine bakıldığında, ölen kişinin arkasından şahsi eşyaları ve silahların koyulması bir görevdi. Ele geçirilen objeler içine altın levhadan oluşan bir kemer tokası bulundu” açıklamasını yaptı.

Devamı…https://www.kamusonhaber.com.tr/ilk-kez-bulundu-turk-tarihini-degistirebilecek-kesif-102523h.htm