Bildiği 50 Dilden En Çok Türkçeyi Seven Profesörün Övgüleri

Ocak 5, 2024 Kapalı Yazar: halukharunduman@gmail.com

50 faklı dili öğrenmiş bir dil dehası olan Prof. Dr. Johan Vandewalle, dilin derinliklerine inme konusundaki tutkusu ile tanınıyor. Vandewalle isminin Türkiye’de çok fazla tanınıyor olmasının sebebi ise en çok sevdiği dilin Türkçe olması. Türkçenin benzersiz özelliklerine duyduğu hayranlığı dile getiren Vandewalle’in dilimiz hakkında söylediklerini okuyunca dilimizin evrensel çekiciliğine hayran olacaksınız

En çok “Çorbada tuzu bulunmak.” deyimini, “Damlaya damlaya göl olur.” atasözünü seven Prof. Dr. Johan Vandewalle; Halit Kıvaç’ın sıcak sesine, Zeki Müren’in pürüzsüz telaffuzuna hayran birisi. Vandewalle’in ilk okuduğu Türkçe kitap ise Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı Çalıkuşu.

Sadece Türkçeyi değil Türk kültürünü de öğrenen Vandewalle’in Türkçe hakkındaki eşsiz sözlerinin yanı sıra nasıl bu kadar dili bildiğini de aktaracağız. Eğer sizin de yeni bir dil öğrenmeye merakınız varsa belki verdiği ipuçları işinize yarar.

1960 doğumlu Prof. Dr. Johan Vandewalle, Belçika’daki Ghent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık ve İletişim Bölümü Türkçe Bölümü’nün başkanı. Eşi ile 1994 yılında Doğu Dilleri ve Kültürleri Merkezini kuran Vandewalle, Türkçe çeviri dersleri veriyor ve çeviri üzerinde farklı araştırmalar yürütüyor.

Kendisinin Türkçe ile tanışması ise 13 yaşındayken oluyor. Vandewalle ve ailesi Romanya tatiline gidecekken uçakların dolu olması sebebiyle seyahatlerini İstanbul üzerinden planlıyorlar ve bu sayede Türkiye’ye geliyorlar. Burada Türkler ile tanışan ve misafirperverlikten etkilenen Vandewalle, Türkçe öğrenmeye karar veriyor.

Türkçeye olan merakının altında aslında ailesinde olan bir seyahat kuralı da yatıyor. Babaları, hangi ülkeye giderlerse gitsinler, konuşulan dil hakkında belli başlı kelimelerin öğrenilmesini istiyor. “Merhaba, nasılsınız?” gibi. Türkiye’ye gelirken yaklaşık 30 kelime öğrenen Vandewalle’in ilk kelimesi de bir sayı oluyor.

Markete girdiklerinde 5 kola almaları gerekiyor ancak ne kardeşi ne annesi Türkçe bilmediği için Vandewalle, “Beş” diyerek ilk Türkçe kelimesini kullanıyor.

Devamı…https://www.webtekno.com/50-dil-bilen-profesor-turkce-h139751.html